пʼятниця, 3 лютого 2012 р.

[Вирішено] Після перевстановлення Windows зникло меню вибору операційної системи (Windows/Linux) при завантаженні

Виникла тут в мого сусіда цікава ситуація: після нетривалого серфінгу в Тенетах його Windows XP знову з'їли віруси (чи трояни, навіть не знаю), тож він радикально (стандартно для користувачів Windows :)) вирішив це питання - перевстановив Windows XP по новій. При цьому, природно, пропала можливість завантажувати паралельно встановлений GNU/Linux (Ubuntu 10.04LTS Lucid Lynx). Сусіда попросив мене виправити цю прикру ситуацію.

Так, як я сам Windows не використовую вже бозна скільки, то й виходу з цієї ситуації не знав. На допомогу прийшов Google, і я знайшов непогану інструкцію "Як відновити GRUB2 після перевстановлення Windows XP/Vista/7". Правда інструкція англійською, але її рекомендації для мене спрацювали якнайкраще, тому я і опишу нижче, що я робив (якщо мої рекомендації вам не допоможуть, то зверніться до першоджерела, там є декілька різних варіантів вирішення цієї проблеми):
  1. Запустити комп'ютер у Windows (XP, Vista, 7) після чого завантажити з Інтернету дистрибутив GRUB2DOS з цього джерела (я собі, наприклад, завантажив grub4dos-0.4.4-2009-06-20.zip)
  2. Розпакувати його в тимчасовий каталог, або увійти в архів і
    • перетягнути з архіву файл "grldr" (без лапок) в корінь диску C: (My Computer->Local Disk C:) (Мой Компьютер -> Локальный диск C:).
    • для Windows Vista/7 скопіювати туди ж файл "grldr.mbr"
  3. Таки тут же (C:\) відкрити прихований файл boot.ini (я для цього скористався пунктом меню Run... (Выполнить...) і в полі вводу набрати [edit c:\boot.ini]:
     
    і в секції [operating systems] додати наступні рядки:
    • для Windows XP:
      c:\grldr="grub4dos"
    • для Windows Vista/7
      C:\grldr.mbr="grub4dos"
    Запам'ятайте - редактор edit це анахронізм з часів DOS, тому він не підтримує мишку, кишеню (clipboard) і виклик меню в нього - тільки клавіша Alt. Проте в нього можна вставити текст, скориставшись пунктом Edit->Paste (Правка->Вставить) системного меню (виклик: Alt+Space):
  4. В корені диску C: (C:\) створити новий файл menu.lst (для цього також варто скористатись редактором edit, яким ми вище правили boot.ini:
    edit c:\menu.lst:
    timeout 0
    default 0
    title grub2
    find --set-root /boot/grub/core.img
    kernel /boot/grub/core.img
    boot
  5. Тепер можна перезавантажитись і в меню вибору операційної системи вибрати пунк меню grub4dos:
    Якщо все пройшло добре, то ми повинні потрапити в наше старе, затишне GRUB2 меню, яке з'являлось перед нами до перевстановлення Windows. В принципі, на цьому можна й зупинитись, якщо такий дворівневий спосіб завантаження вас не напружує. Або ж йдемо далі.
  6. Повертаємо на місце наш завантажувач. Тут можна зауважити, що найчастіше початковий сектор із завантажувачем знаходиться на тому ж диску, на якому проінстальований root (/) та boot (/boot) каталоги нашої системи. Якщо у вас у системі більше одного диску на яких використовується RAID або LVM, то я не гарантую, що далі у вас все вийде, як написано. Ви впевнені що хочете продовжити? Тоді переходимо в Linux і запускаємо вірний термінал. А тепер:
    • дізнаємось, на якому пристрої (/dev/*) диску в нас знаходиться MBR, запустивши команду df /boot (df = disk free):
      $ df /boot
      Файлова система 1K-блоків Вик      Доступно Вик% змонтований на
      /dev/sda2       17307036  15023072 1404812  92%  /
      Нас цікавить пристрій диску (без розділів (цифр)) - виділено червоним. В моєму випадку це /dev/sda. Якщо дисків декілька, можна заглянути в fdisk -l, щоб з ними розібратись. Тепер, якщо є впевненість, на якому диску в нас знаходиться MBR, виконуємо наступні дії:
    • встановлюємо GRUB2 в MBR, запустивши grub-install:
      $ sudo grub-install /dev/sda
      [sudo] password for vlad: *******
      Installation finished. No error reported.
    • оновлюємо меню GRUB2, запустивши update-grub:
      $ sudo update-grub
      Generating grub.cfg ...
      Found linux image: /boot/vmlinuz-2.6.32-22-generic
      Found initrd image: /boot/initrd.img-2.6.32-22-generic
      Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.bin
      Found Microsoft Windows XP Professional on /dev/sda1
      done
Це все! Тепер можна перевантажитись і насолоджуватись власною системою далі!

Всім успіху!
Заходьте ще :)

Немає коментарів:

Дописати коментар