неділя, 12 лютого 2012 р.

[напів-вирішено] pulseaudio, alsa та три звукові картки - нема звуку в Firefox/Opera/Chrome

Так історично склалось, що маю в ком'ютері декілька звукових карток: вбудовану в материнську плату, Creative SB Live! 5.1 та вивід Nvidia карточка з можливістю виводу звуку через HDMI (виглядає як звукова картка тільки на вивід)

Ну, HDMI картку я, наприклад, не використовую, проте перші дві використовую постійно. Причому в такому поєднанні: на колонки звук передається з Creative SB Live! 5.1, а вбудована Intel-овська картка під'єднана до навушників/мікрофону і використовується в skype.

Раніше ніяких проблем не було, але після того, як з'явилась картка HDMI (після чергового поновлення драйверів від Nvidia), з'явився глюк - перестав працювати звук в усіх інтернет-перелядачах (Опера, Firefox, Chrome) - мається на увазі не тільки Flash-додаток, так, як звук через HTML5 також не відображався. Мало того, чомусь жодний з переглядачів не з'являється в списку програм pulseaudio (пункт меню "Налаштування звуку" аплету "регулятор звуку"). Може це було і раніше, але я цього не помічав. Таке враження, що переглядачі взагалі "плювати хотіли" на pulseaudio і виводять звук х.з. як, найвірогідніше якось напряму через девайс ALSA, причому з найменшим ID:


Чому воно так, я й досі не розібрався, але хоча б знайшов "затикачку" (workaround) для вирішення цієї проблеми. Справа була в тому, що непотрібна мені HDMI-звукова картка ініціалізувалась ALSA першою, і (найвірогідніше) саме на неї транслювався звук.

OK. Виключаємо цю звукову картку (запускаємо "Керування гучністю PulseAudio" (pavucontrol)), відкриваємо вкладку "Налаштування" і вимикаємо "Hight Definition Audio Controller":


Після цього, о диво!, звук з Firefox з'являється в навушниках (звукова картка Intel). Переглядача все одно не видно у списку програм у вкладці "Відтворення" програми "Керування гучністю".

Але маємо хоча б уявлення про те, що порядок звукових карток має якийсь сенс у вирішенні цієї проблеми.

Наступний спосіб вирішення проблеми - встановити свій заданий порядок ініціалізації звукових карток.

Спочатку дивимось, які картки і в якому порядку присутні в нашій системі:

$ cat /proc/asound/modules
0 snd_hda_intel
1 snd_hda_intel
2 snd_emu10k1

Як видно, в мене звукова картка, яка підключена до звукових колонок (Creative SB Live! 5.1 (snd_emul10k1)) остання у списку. Потрібно поставити її першою. Для цього я встановлюю примусовий порядок ініціалізації цієї звукової картки у файлі /etc/modprobe.d/alsa-base.conf, додавши в кінці файлу наступний рядок:

додати в кінець /etc/modprobe.d/alsa-base.conf:
options snd_emu10k1 index=0

Після перезавантаження ALSA (sudo alsa force-reload) звук з'явився!

Розумію, що це "затикачка", а не нормальне вирішення проблеми, але часу розбиратись детальніше не було. Якщо хтось запропонує гарніше вирішення проблеми буду тільки радий.

Всім гарного дня!

пʼятниця, 3 лютого 2012 р.

[Вирішено] Після перевстановлення Windows зникло меню вибору операційної системи (Windows/Linux) при завантаженні

Виникла тут в мого сусіда цікава ситуація: після нетривалого серфінгу в Тенетах його Windows XP знову з'їли віруси (чи трояни, навіть не знаю), тож він радикально (стандартно для користувачів Windows :)) вирішив це питання - перевстановив Windows XP по новій. При цьому, природно, пропала можливість завантажувати паралельно встановлений GNU/Linux (Ubuntu 10.04LTS Lucid Lynx). Сусіда попросив мене виправити цю прикру ситуацію.