неділя, 25 березня 2012 р.

Як дізнатись про версію встановленої бібліотеки libc?


Виявляється, для цього достатньо запустити сам файл бібліотеки на виконання:
$ /lib/libc.so.6 
GNU C Library (Ubuntu EGLIBC 2.11.1-0ubuntu7.10) stable release version 2.11.1, by Roland McGrath et al.
Copyright (C) 2009 Free Software Foundation, Inc.
This is free software; see the source for copying conditions.
There is NO warranty; not even for MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A
PARTICULAR PURPOSE.
Compiled by GNU CC version 4.4.3.
Compiled on a Linux >>2.6.24-28-server<< system on 2012-03-07.
Available extensions:
 crypt add-on version 2.1 by Michael Glad and others
 GNU Libidn by Simon Josefsson
 Native POSIX Threads Library by Ulrich Drepper et al
 BIND-8.2.3-T5B
For bug reporting instructions, please see:
<http://www.debian.org/Bugs/>. 

Рішення запозичено у Олександра Басова

неділя, 12 лютого 2012 р.

[напів-вирішено] pulseaudio, alsa та три звукові картки - нема звуку в Firefox/Opera/Chrome

Так історично склалось, що маю в ком'ютері декілька звукових карток: вбудовану в материнську плату, Creative SB Live! 5.1 та вивід Nvidia карточка з можливістю виводу звуку через HDMI (виглядає як звукова картка тільки на вивід)

Ну, HDMI картку я, наприклад, не використовую, проте перші дві використовую постійно. Причому в такому поєднанні: на колонки звук передається з Creative SB Live! 5.1, а вбудована Intel-овська картка під'єднана до навушників/мікрофону і використовується в skype.

Раніше ніяких проблем не було, але після того, як з'явилась картка HDMI (після чергового поновлення драйверів від Nvidia), з'явився глюк - перестав працювати звук в усіх інтернет-перелядачах (Опера, Firefox, Chrome) - мається на увазі не тільки Flash-додаток, так, як звук через HTML5 також не відображався. Мало того, чомусь жодний з переглядачів не з'являється в списку програм pulseaudio (пункт меню "Налаштування звуку" аплету "регулятор звуку"). Може це було і раніше, але я цього не помічав. Таке враження, що переглядачі взагалі "плювати хотіли" на pulseaudio і виводять звук х.з. як, найвірогідніше якось напряму через девайс ALSA, причому з найменшим ID:


Чому воно так, я й досі не розібрався, але хоча б знайшов "затикачку" (workaround) для вирішення цієї проблеми. Справа була в тому, що непотрібна мені HDMI-звукова картка ініціалізувалась ALSA першою, і (найвірогідніше) саме на неї транслювався звук.

OK. Виключаємо цю звукову картку (запускаємо "Керування гучністю PulseAudio" (pavucontrol)), відкриваємо вкладку "Налаштування" і вимикаємо "Hight Definition Audio Controller":


Після цього, о диво!, звук з Firefox з'являється в навушниках (звукова картка Intel). Переглядача все одно не видно у списку програм у вкладці "Відтворення" програми "Керування гучністю".

Але маємо хоча б уявлення про те, що порядок звукових карток має якийсь сенс у вирішенні цієї проблеми.

Наступний спосіб вирішення проблеми - встановити свій заданий порядок ініціалізації звукових карток.

Спочатку дивимось, які картки і в якому порядку присутні в нашій системі:

$ cat /proc/asound/modules
0 snd_hda_intel
1 snd_hda_intel
2 snd_emu10k1

Як видно, в мене звукова картка, яка підключена до звукових колонок (Creative SB Live! 5.1 (snd_emul10k1)) остання у списку. Потрібно поставити її першою. Для цього я встановлюю примусовий порядок ініціалізації цієї звукової картки у файлі /etc/modprobe.d/alsa-base.conf, додавши в кінці файлу наступний рядок:

додати в кінець /etc/modprobe.d/alsa-base.conf:
options snd_emu10k1 index=0

Після перезавантаження ALSA (sudo alsa force-reload) звук з'явився!

Розумію, що це "затикачка", а не нормальне вирішення проблеми, але часу розбиратись детальніше не було. Якщо хтось запропонує гарніше вирішення проблеми буду тільки радий.

Всім гарного дня!

пʼятниця, 3 лютого 2012 р.

[Вирішено] Після перевстановлення Windows зникло меню вибору операційної системи (Windows/Linux) при завантаженні

Виникла тут в мого сусіда цікава ситуація: після нетривалого серфінгу в Тенетах його Windows XP знову з'їли віруси (чи трояни, навіть не знаю), тож він радикально (стандартно для користувачів Windows :)) вирішив це питання - перевстановив Windows XP по новій. При цьому, природно, пропала можливість завантажувати паралельно встановлений GNU/Linux (Ubuntu 10.04LTS Lucid Lynx). Сусіда попросив мене виправити цю прикру ситуацію.

вівторок, 31 січня 2012 р.

Fedora16: Вилучення старих/криво встановлених ядер Linux

Час від часу в репозитаріях (сховищах програмного забезпечення) вибраного вами дестрибутиву з'являються нові ядра Linux (Linux Kernel) які виправляють певні помилки та вразливості системи, покращується підтримка існуючих/добавляється підтримка нових пристроїв тощо. На появу нових ядер Linux необхідно якосьреагувати? З огляду на це виникає питання, як управляти всім цим різномаїттям...

вівторок, 10 січня 2012 р.

[Вирішено] Сканер BenQ (Acer) ScanPrisa 640u в GNU/Linux Ubuntu 10.04

BenQ (Acer) ScanPrisa 640u
Допоміг сусіду встановити Linux, як другу операційну систему на диску. Щоб він не дуже лякався, за основу був вибраний китайський переспів Ubuntu 10.04LTS Lucid Lynx з інтерфейсом схожим на Windows XP - Ylmf OS (при встановленні доступні тільки китайська та англійська мови, але пізніше можна легко встановити будь-яку іншу мову, благо Ylmf OS не вигадує велосипед і підключає користувач до стабільних репозитаріїв Ubuntu). Сусід залишився задоволений :)

Після встановлення ситеми usb-сканер BenQ (Acer) ScanPrisa 640u запрацював на ура, але після деяких оновлень чомусь заартачився і відмовився працювати. Причому при запуску програма XSane почала свариться незрозумілими словами:
Could not open device 'snapscan:libusb:003:004': invalid argument

Як виявилось, проблемою було зникнення, якимось чином, firmware сканера. Що ми зараз і будемо виправляти...

четвер, 5 січня 2012 р.

Ubuntu 10.04: Установка і використання PhotoFilmStrip - створення фільмів з фоток (слайдшоу)

Надибав в інтернеті на одну досить цікаву програмку - PhotoFilmStrip. Це програма, яка з низки світлин (фотографій) робить таке собі чудове слайд-шоу. Програма добавляє ефекти "перетікання" кадру у кадр і руху (приближення, віддалення, показ фрагменту світлини з рухом та ін...). Можна добавити титри (як добавити звукове оформлення щось не знайшов, але це можна зробити і пізніше). Управління легке, програмка мульти-платформова (написана на мові програмування Python) і являє собою "обгорткою" над додатком mencoder з набору mplayer (мультимедійний пакет для обробки та відображення відео)

неділя, 1 січня 2012 р.

Компіляція та установка Vala, Valadoc i Libgee з першоджерел

Vala 0.15

Vala, це сучасна мова програмування, схожа на c#, але на відміну від c#, Vala компілює свої програми у машинні коди, а не в інструкції віртуальної машини, що робить цю мову, в принципі, цікавою навіть (в певних рамках) для системного  програмування.

Ще однією цікавою особливістю Vala є те, що вона базується на об'єктній моделі GObject, на ній легко створювати програми з графічним інтерфейсом користувача GTK/GNOME, при компіляції Vala не тягне з собою ніяких runtime-бібліотек,  крім (стандартної в багатьох дистрибутивах Linux) бібліотеки GLib, що дозволяє створювати досить компактні виконавчі модулі.

Ще одною особливістю Vala є чудова інтеграція з мовою С (фактично, Vala компілює свої програми в програму на мові C,  яка вже далі компілюється в машинний код). Це дозволяє дуже легко підключати до Vala бібліотеки на C, а також легко створювати (навіть об'єктно-орієнтовані, з використанням GObject) бібліотеки, які легко можна підлючити з програми, написаній на С та інших мовах програмування.

У Vala є "брат-близнюк", мова Genius, схожа на Python, але можливостями один-в-один як у Vala. До речі, компілятор для цих двох мов у них один - valac.

Vala дуже молода мова і швидко розвивається. Тому, для найдопитливіших буде цікаво встановити собі найсвіжішу версію цієї мови...